Algemene vragen en ondersteuning: info@vernast-schilderwerken.be
Administratie & Planning: administratie@vernast.be
Adres: Ballaarstraat 99/003, 2018 Antwerpen
Telefoonnummer: 03 689 90 65
Definitie van Termen
1. Definities: Voor de toepassing van de algemene voorwaarden moet worden verstaan
1.1 Aannemer: VRNST BV met maatschappelijke zetel te 2018 Antwerpen, Ballaarstraat 99/003 en ingeschreven in de kruispuntbank der ondernemingen onder het nummer BE1003244472 (RPR Antwerpen).
1.2 Klant: Iedere natuurlijke of rechtspersoon die beroep doet op de goederen en diensten van de aannemer. Deze goederen en diensten hebben betrekking op de bestrijding van opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatie en schimmels, vocht in de kelder, gevelrenovaties, bezettings- en schilderwerken.
1.3 Consument: Iedere natuurlijke persoon die handelt voor doeleinden die buiten zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit vallen.
1.4 Onderneming: Iedere natuurlijke of rechtspersoon die zelfstandig een economische activiteit uitoefent, ongeacht of dit met of zonder winstoogmerk, gebeurt, en handelt in de uitoefening van zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit.
1.5 Overeenkomst: Het geheel van verbintenissen tussen de klant en de aannemer.
1.6 Werken: Alle prestaties die door de Aannemer worden uitgevoerd in het kader van de Overeenkomst, inclusief maar niet beperkt tot schilderwerken, gevelrenovaties, vochtbestrijding, condensatie- en schimmelbehandeling, en aanverwante diensten zoals technische inspecties, voorbereidingen en afwerkingswerkzaamheden.
1.7 Opdracht: De specifieke werken en prestaties zoals overeengekomen in de Overeenkomst tussen de Klant en de Aannemer, inclusief eventuele wijzigingen, meerwerken of bijkomende prestaties die schriftelijk zijn overeengekomen.
1.8 Algemene Voorwaarden: Deze voorwaarden die van toepassing zijn op alle offertes, overeenkomsten en leveringen van de Aannemer, met uitsluiting van eventuele voorwaarden van de Klant.
Artikel 2: Geldigheid en Totstandkoming van de Overeenkomst
2.1. Geldigheidsduur van de offerte
Tenzij andersluidend beding op de offerte, heeft een offerte een geldigheidsduur van 30 kalenderdagen. De prestaties van de aannemer gebeuren ofwel tegen een vaste prijs, ofwel in regie. De tarieven van de aannemer worden bepaald in de offerte en kunnen exclusief of inclusief btw worden vermeld, afhankelijk van de wettelijke voorschriften (6% of 21% btw, afhankelijk van de aard van het werk en de ouderdom van het pand).
2.2. Totstandkoming van de overeenkomst
Partijen komen uitdrukkelijk overeen dat de overeenkomst tot stand komt op de datum dat de klant de offerte van de aannemer ondertekent, behalve indien artikel 2.4 toepassing vindt.
2.3. Aanvaarding van de algemene voorwaarden
De aanvaarding van de onderstaande of bijgevoegde algemene voorwaarden van de aannemer is voor de aannemer een essentiële voorwaarde voor het sluiten van de overeenkomst. Bij gebreke van deze aanvaarding kan de overeenkomst met de aannemer niet tot stand komen.
2.4. Opschortende voorwaarde – goedkeuring lening
Indien de klant de werken financiert met een lening bij een financiële instelling, geldt de verkrijging van deze lening als een opschortende voorwaarde voor de overeenkomst.
- De overeenkomst komt slechts definitief tot stand indien de klant binnen 14 kalenderdagen twee negatieve attesten voorlegt van twee verschillende financiële instellingen, waarin expliciet wordt vermeld dat de lening niet is toegekend.
- Indien de klant slechts één negatief attest kan voorleggen, wordt de overeenkomst opgeschort totdat een tweede attest wordt verstrekt of totdat de termijn van 14 kalenderdagen verstrijkt.
- Indien binnen deze termijn geen twee negatieve attesten worden ontvangen, wordt onweerlegbaar aangenomen dat de klant de lening heeft verkregen en treedt de overeenkomst volledig in werking.
Artikel 3: Uitvoering van de Overeenkomst
3.1 Verplichtingen van de Aannemer
3.1.1 Middelenverbintenis (“moyensverbintenis”)
De Aannemer verbindt zich tot een middelenverbintenis en zal de vochtbestrijdingswerken uitvoeren volgens de regels van de kunst, inovereenstemming met de geldende technische normen (onder andere richtlijnen van het WTCB) en de productfiches van de toegepaste materialen.
3.1.2 Geen resultaatsverbintenis, tenzij expliciet overeengekomen
De Aannemer garandeert een zorgvuldige uitvoering met kwalitatieve materialen, maar biedt geen resultaatsverbintenis, behalve indien dit uitdrukkelijk en schriftelijk is overeengekomen in de Overeenkomst of de Offerte.
3.1.3 Juiste selectie en toepassing van benodigdheden
De Aannemer staat in voor de juiste selectie en toepassing van alle benodigdheden (injectiemateriaal, bekuipingsproducten, mortel, enz.) zoals in de Offerte of Opdracht beschreven. Eventuele afwijkingen van de oorspronkelijke plannen worden slechts na schriftelijke goedkeuring door de Klant doorgevoerd.
3.1.4 Focus op waterdichtheid en structurele bescherming
De Overeenkomst is primair gericht op functionele waterdichtheid en structurele bescherming van de behandelde oppervlakken. Externe factoren (weersomstandigheden, ondergrondcondities, gebruiksomstandigheden) kunnen het eindresultaat beïnvloeden, zonder dat dit de Aannem er kan worden toegerekend. De Aannemer blijft daarbij gehouden tot de hoogst mogelijke zorgvuldigheid, maar kan geen perfecte esthetische uitkomst garanderen tenzij schriftelijk anders bepaald.
3.1.5 Technische Aanpassingen en Wijzigingen aan Werkomstandigheden
Indien de goede uitvoering van de Werken dit vereist, kan de Aannemer de technische tekening(en) aanpassen aan de werkomstandigheden. Dergelijke wijzigingen kunnen noodzakelijk zijn om de vochtbestrijdingswerken correct en conform de geldende technische normen uit te voeren. Eventuele aanpassingen kunnen leiden tot een prijsverhoging, waarvan de Klant steeds schriftelijk op de hoogte zal worden gesteld vóór de uitvoering van de gewijzigde Werken. Indien de Klant zich niet akkoord verklaart met de aangepaste Werken en de bijhorende prijsaanpassing, heeft de Aannemer het recht de uitvoering op te schorten totdat een nieuwe Overeenkomst wordt bereikt.
3.2 Definitie van Vocht & Reikwijdte van Vochtbestrijding1.
3.2.1 Algemene Vochtdefinitie
Binnen deze Overeenkomst wordt “vocht” ruim gedefinieerd als elke vorm van water of waterdamp die zich in, op of rond een gebouw of constructie bevindt en schade of overlast kan veroorzaken.
3.2.2 Opstijgend Vocht
- Kenmerk: Grondwater dat via capillaire werking door poreuze bouwmaterialen (baksteen, beton, natuursteen) omhoog trekt.
- Symptomen: Afbladderende verf, zoutuitslag (efflorescentie), vochtige muren tot een bepaalde hoogte.
- Behandeling: Injectietechnieken of vochtwerende barrières om de opwaartse capillaire werking te stoppen.
3.2.3 Doorslaand Vocht
- Kenmerk: Water dat van buitenaf (regen, slecht voegwerk) in de gevel doordringt.
- Symptomen: Donkere vochtplekken, afbrokkelend pleister, koudebruggen die condens veroorzaken.
- Behandeling: Impregneren, hydrofuge of gevelcoatings om het oppervlak waterafstotend te maken.
3.2.4 Condensatievorming
- Kenmerk: Vochtige lucht die condenseert bij contact met een koud oppervlak.
- Symptomen: Schimmelvorming, rottend hout, waterdruppels op ramen of metalen oppervlakken, muffe geur.
- Behandeling: Verbeterde ventilatie, dampremmende of dampdoorlatende materialen, correct isoleren van koudebruggen.
3.2.5 Vochtige Kelders & Bekuiping
- Kenmerk: Waterinfiltratie via keldervloer of -muren, door grondwaterdruk of scheuren.
- Symptomen: Natte muren, plasvorming, zoutafzetting, schimmelvorming.
- Behandeling: Kelderbekuiping, drainage of injectiesystemen.
- Let op: Bekuiping is dampopen en kan lichte vochtvlekken of tijdelijke dampvorming toelaten. Dampdruk verschilt seizoensgebonden en is mede afhankelijk van ventilatie.
3.2.6 Schimmel & Hygroscopisch Vocht
- Kenmerk: Vocht dat wordt vastgehouden door zouten in de muur of ontstaat door gebrekkige ventilatie.
- Symptomen: Groene/zwarte schimmelvlekken, muffe geur, vochtplekken zonder direct aanwijsbare waterbron.
- Behandeling: Schimmelbestrijding, zoutwerende pleisters, ventilatieoplossingen.
3.3 Primair Doel: Functionaliteit boven Esthetiek
3.3.1 Geen garantie op volledig glad resultaat
De Aannemer waarborgt een doeltreffende waterwering van de behandelde oppervlakken, niet per se een onberispelijk esthetisch eindresultaat.
3.3.2 Kelderbekuiping & Cementering
- Doel: Waterdoorslag blokkeren en een waterdichte barrière creëren.
- Afwerking: Hechtbruggen, cementering en andere technieken kunnen leiden tot ruwe of oneffen afwerking; dit is normaal en vormt geen gebrek.
3.3.3 Keldervloeren
- Doel: Waterdichte, egale vloer creëren.
- Afwerking: Zelfnivellerende of afdichtende materialen kunnen kleine niveauverschillen/ textuurverschillen vertonen; dit beïnvloedt niet de waterdichtheid.
3.3.4 Opstijgend Vocht
- Doel: Muurintegriteit herstellen, verdere vochtschade tegengaan.
- Afwerking: Injectie of andere methoden kunnen verkleuringen of textuurverschillen veroorzaken; dit tast de functionaliteit niet aan.
3.4 Dampopenheid & Beperkingen van de Behandeling
3.4.1 Dampopen Bekuiping
Bekuipings- en cementeringssystemen zijn vaak dampopen: ze laten waterdamp ontsnappen, maar geen vloeibaar water door. Vochtplekken door onvoldoende ventilatie of condens kunnen optreden zonder dat dit wijst op een falende waterkering.
3.4.2 Condens & Hygroscopisch Vocht
- Vallen niet onder de waterdichtingsgarantie indien ze veroorzaakt worden door slechte ventilatie, gebrekkige verwarming, of andere omstandigheden buiten de verantwoordelijkheid van de Aannemer.
- De Klant dient voor een correcte ventilatie en temperatuur te zorgen.
3.5 Conclusie & Juridische Bescherming
3.5.1 Definitie van Waterinfiltratie
De Aannemer bestrijdt waterinfiltratie (regeninslag, grondwaterdruk) door vochtwerende technieken.
3.5.2 Condens & Hygroscopisch Vocht
Deze fenomenen kunnen optreden als gevolg van normale dampdruk of gebrekkige ventilatie, en vormen geen “structureel vochtprobleem” tenzij anders aangetoond. De Klant draagt zorg voor de nodige ventilatie en verwarming.
3.6 Garanties voor Vochtbestrijding
3.6.1 Voorwaarden
Tenzij anders vermeld in de Overeenkomst, gelden, mits alle aanbevolen voorbereidingen en Werken zijn uitgevoerd, volgende garantieperiodes op dezelfde locatie (zie ook Artikel 8):
- 30 jaar garantie tegen opstijgend vocht.
- 10 jaar garantie op materialen voor cementering, bekuiping, gevel hydrofuge of kelderdrainage.
- 6 maanden garantie op de functionele afwerking bij deze Werken.
- 2 jaar garantie op materialen van elektrische installaties (pompen, elektronica) die in het kader van de Vochtbestrijding worden geplaatst.
3.7 Leveringstermijn voor Consumenten (90 dagen)
3.7.1 Levering specifieke goederen
Indien in de Opdracht staat dat de Aannemer specifieke goederen (bv. pompen, vochtwerende kits, elektronische installaties) moet leveren, verbindt hij zich om dit binnen 90 dagen na het sluiten van de Overeenkomst te doen.
3.7.2 Vertraging door leveranciers
Indien de leveringstermijn afhankelijk is van externe producenten of leveranciers, en er vertraging optreedt bij hen (productietekort,
transportproblemen, grondstoftekort, overmacht), kan de Aannemer niet aansprakelijk worden gesteld voor schade of boetes. De Aannemer zal de Klant schriftelijk informeren en een aangepaste levertermijn voorstellen.
3.7.3 Extra termijn en ontbinding
Kan de Aannemer niet binnen 90 dagen leveren, dient de Consument een redelijke aanvullende termijn te geven. Indien ook deze wordt overschreden zonder geldige reden, kan de Consument de Overeenkomst voor dat deel van de levering ontbinden.
3.8 Niet-bindende Uitvoeringstermijn
3.8.1 Indicatieve opleverdatum
De in de Overeenkomst vermelde termijn of opleverdatum is slechts indicatief. De Aannemer doet al het redelijke om de Werken binnen een passende termijn te voltooien, maar houdt rekening met:
- Weersomstandigheden (vertraging of onmogelijkheid)
- Beschikbaarheid van materialen (levertermijnen bij toeleveranciers)
- Onvoorziene omstandigheden (verborgen gebreken, bijkomende herstellingen)
- Overmacht (stakingen, pandemieën, transportproblemen, overheidsmaatregelen)
3.8.2 Aangepaste planning
Indien de uitvoering langer duurt, zal de Aannemer de Klant tijdig informeren en zo mogelijk een aangepaste planning voorstellen.
3.9 Specifiek voor Ondernemingen (B2B)
3.9.1 Geen vaste schadevergoeding bij termijnoverschrijding
Voor Ondernemingen geldt dat bij overschrijding van de uitvoeringstermijn geen vaste schadevergoeding verschuldigd is. De Klant dient eerst schriftelijk een redelijke hersteltermijn op te leggen. Pas indien die zonder geldige reden overschreden wordt, kunnen verdere afspraken of compensaties worden besproken.
3.10 Verantwoordelijkheden van de Klant
3.10.1 Volledig vrijmaken van de Werkzone
- De Klant moet voor aanvang alle te behandelen ruimten (kelders, muren, vloeren, enz.) vrijmaken of afdekken (radiatoren, leidingen, technische installaties).
- Zones die niet tijdig toegankelijk zijn, vallen buiten de garantie. Deze lijst is niet-limitatief.
3.10.2 Stofbescherming en Meubels
- De Klant draagt zorg voor voldoende stofbescherming. De Aannemer voorziet in grondbescherming en “nodige stofbeheersing/afscherming,” maar kan niet garanderen dat stof zich niet via andere ruimtes verspreidt.
- De Aannemer is niet aansprakelijk voor schade door onvoldoende bescherming door de Klant.
3.10.3 Nutsvoorzieningen en Sanitair
- De Klant voorziet kosteloos water, elektriciteit, gas, enz. Eventuele meerkosten (aggregaat, watertank) zijn voor de Klant.
- De Klant biedt de Aannemer toegang tot sanitaire voorzieningen. Indien er geen toilet beschikbaar is, kunnen kosten voor een mobiele toiletfaciliteit worden doorgerekend.
3.10.4 Parkeren en Wegbezetting
De Klant voorziet parkeergelegenheid dicht bij de werf. Parkeerkosten en wegbezettingsvergoedingen zijn voor rekening van de Klant.
3.10.5 Vertraging door Onvolledige Voorbereiding
Indien het behandelgebied niet volledig werd vrijgemaakt of de aanwezige goederen niet adequaat werden beschermd, waardoor de uitvoering van de Werken vertraging oploopt, zal de opstart van de Werken met één werkdag worden uitgesteld. In dat geval wordt een forfaitaire annulatievergoeding van €850,00 (excl. btw) aangerekend. Dit bedrag is gebaseerd op de reële kosten van een werkdag voor minimaal twee medewerkers, inclusief loonkosten, administratieve verwerkingskosten en eventuele overhead, en staat daardoor in redelijke verhouding tot de werkelijke schade die de Aannemer lijdt. Indien op het project meer dan twee medewerkers ingepland waren, wordt bovenop dit bedrag een extra vergoeding aangerekend van €64,00 (excl. btw) per uur per extra medewerker. Indien de vertraging langer dan één werkdag aanhoudt, worden bijkomende kosten aangerekend op basis van €64,00 (excl. btw) per uur per medewerker, vermeerderd met de gemaakte verplaatsingskosten.
3.10.6 Last-minute Wijzigingen (<24 uur)
Indien de Klant minder dan 24 uur voor aanvang van de Werken een wijziging verzoekt (zoals een aanpassing van de geplande werkzaamheden, een verplaatsing van de uitvoeringsdatum, een wijziging in de specificaties of een wijziging in de toegankelijkheid van de werkplek), wordt eveneens een forfaitaire annulatievergoeding van €850,00 (excl. btw) aangerekend. De forfaitaire annulatievergoeding wordt slechts éénmaal per project en per uitstelmoment toegepast en is niet cumuleerbaar met andere schadevergoedingen voor dezelfde vertraging of wijziging.
3.10.7 Geen gelijktijdige externe Werken
De Klant moet vermijden dat andere partijen (schilders, loodgieters, enz.) tegelijk in dezelfde werfzone Werken, tenzij schriftelijk anders overeengekomen, om coördinatieconflicten te voorkomen.
3.10.8 Afvalbeheer en Restmateriaal
Tijdens de behandeling van opstijgend vocht worden de plinten verwijderd, maar niet meegenomen als afval. De resterende materialen, waaronder de verwijderde plinten, blijven ter beschikking van de Klant. De Klant is zelf verantwoordelijk voor het afvoeren, hergebruiken of vervangen van deze materialen. Indien de Klant wenst dat de Aannemer zorg draagt voor het verwijderen van het afval, kan dit uitsluitend tegen een meerprijs, voorafgaand schriftelijk te bevestigen. De Aannemer is niet aansprakelijk voor schade aan verwijderde plinten indien deze door vocht, ouderdom of andere factoren reeds aangetast waren vóór de uitvoering van de Werken. De Klant dient er rekening mee te houden dat verwijderde plinten, afhankelijk van hun staat, mogelijk niet opnieuw bruikbaar zijn.
3.11 Aansprakelijkheid ten aanzien van Consumenten
De Aannemer is ten aanzien van de Consument aansprakelijk voor opzet, grove schuld of die van zijn aangestelden/lasthebbers, of behoudens overmacht, indien hij nalaat een voornaamste prestatie uit de Overeenkomst uit te voeren.
3.12 Verborgen Installaties & Constructies
3.12.1 Informatieplicht Klant
De Klant erkent dat de Aannemer zich hoofdzakelijk bezighoudt met vochtbestrijding en geen structureel of bouwkundig ingenieursonderzoek verricht. Indien er (zichtbare of onzichtbare) installaties, constructies of aanpassingen bestaan die lokale puntbelastingen of stabiliteitsproblemen kunnen veroorzaken, is de Klant verplicht dit schriftelijk en vooraf mee te delen.
Dit omvat, zonder daartoe beperkt te zijn:
- Bouw- of stempelschoren (schoor), metalen stutten, draagbalken, kolommen of noodsteunen;
- Leidingen, afvoeren, elektrische installaties of andere voorzieningen die niet in de bouwplannen vermeld staan;
- Verzakte of onstabiele ondergronden, uitgerekte muren, onvoorspelbare spanningen in het gebouw;
- Constructies of aanpassingen door de Klant of derden die de stabiliteit van de vloer of muren (ook al is het zichtbaar) kunnen beïnvloeden, tenzij expliciet en schriftelijk gemeld voor aanvang.
3.12.2 Geen structurele analyse door Aannemer
De Aannemer is niet verplicht om enige structurele, bouwkundige of stabiliteitsanalyse te verrichten en mag vertrouwen op de door de Klant verstrekte informatie. Indien de Klant nalaat dergelijke informatie te verstrekken of deze onvolledig is, is de Aannemer niet gehouden om onvoorziene gebreken te ontdekken.
3.12.3 Uitsluiting van aansprakelijkheid
Indien deze constructies of installaties, ook al zijn ze zichtbaar, later scheurvorming, barsten, waterinfiltratie of andere schade veroorzaken, vervallen alle waarborgen voor de betrokken zones. De Aannemer kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enige schade, noch op grond van verborgen gebreken, noch op grond van onzorgvuldigheid of enige resultaatsverbintenis.
3.12.4 Opschorting of meerwerk
Mocht de Aannemer tijdens de Werken alsnog geconfronteerd worden met dergelijke (on)zichtbare constructies of puntbelastingen, heeft hij het recht de Werken onmiddellijk op te schorten. Eventueel vereiste stabiliteits- of verstevigingswerken gelden als meerwerk en worden volledig gefactureerd aan de Klant. De Aannemer kan niet aansprakelijk worden gehouden voor eventuele vertraging of meerkosten voortvloeiend uit deze opschorting of stabilisatiewerken.
3.13 Nutsvoorzieningen, Parkeergelegenheid (Herbevestiging)
3.13.1 Gratis gebruik
De Aannemer mag kosteloos gebruikmaken van de door de Klant geleverde water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen.
3.13.2 Parkeerkosten & Wegbezetting
Zoals bepaald in artikel 3.10, vallen alle hiermee gepaard gaande kosten ten laste van de Klant.
3.14 Geen Externe Partijen (Herbevestiging)
De Klant ziet erop toe dat er, behoudens schriftelijke afwijking, geen andere uitvoerders (schilders, loodgieters, etc.) op de werf actief zijn parallel met de Aannemer, ter voorkoming van conflicterende werkzaamheden. Deze verplichting is cumulatief met de bepaling in artikel 3.10.7.
3.15 Dubbele forfait en schadeloosstelling
De in artikel 3.10.5 en 3.10.6 opgenomen vergoedingen en boetes zijn niet cumuleerbaar voor dezelfde vertraging of wijziging. De Aannemer behoudt evenwel het recht om bijkomende kosten of meerwerken te factureren indien de oorzaak van de vertraging/wijziging gedeeltelijk verschilt (bijvoorbeeld gedeeltelijke laattijdige voorbereiding én extra eisen van de Klant).
3.16 Voorziening bij Betonstort
3.16.1 Plaats voor Betonwagen
Indien er beton moet worden gestort, moet de Klant minimaal 12 meter manoeuvreerruimte voorzien voor de betonwagen, en 8 meter indien een betonpomp vereist is.
3.16.2 Kosten bij uitstel
Indien onvoldoende ruimte ertoe leidt dat de Werken worden uitgesteld, kunnen de extra kosten (betonkosten, verplaatsing, werkuren) bij de eindfactuur worden aangerekend.
3.17 Recht van Opschorting bij Kennelijk Onvermogen
Bij faillissement, collectieve schuldenregeling of vergelijkbare onmacht van de Klant, kan de Aannemer de uitvoering weigeren of opschorten, of een waarborgsom vragen, zonder schadevergoeding verschuldigd te zijn aan de Klant.
3.18 Uitvoering binnen 6 maanden & Prijsverhoging
6-maandentermijn
Behoudens andersluidend schriftelijk akkoord, dienen de Werken binnen 6 maanden na de ondertekening van de Offerte te worden uitgevoerd. Is de niet-tijdige uitvoering toerekenbaar aan de Klant, dan kan de Aannemer de overeengekomen prijs met 10% verhogen op het totaalbedrag.
3.19 Materialen en Technische Installaties
Keuze voor de Aannemer
De Aannemer kiest vrij de materialen en installaties tijdens de uitvoering, tenzij de Klant uitdrukkelijk en schriftelijk andere producten opvraagt. Dit kan enkel tegen meerprijs, zoals apart overeengekomen.
3.20 Beton, Wapening & Afwerking
Bij de uitvoering van betonstort ten behoeve van waterdichting of vochtpreventie wordt doorgaans gewapend beton geplaatst. De Aannemer kan wapeningsnetten toepassen of, in bepaalde gevallen, staalvezels toevoegen. In beide situaties dient de betonlaag uitsluitend om waterdoorlating te voorkomen en vormt deze geen afgewerkte, egale of waterpas vloerafwerking. Bij gebruik van traditionele bewapening met wapeningsnetten ligt de focus op structurele sterkte en het waterkerend vermogen van het beton. Ondanks het gebruik van wapeningsnetten kunnen er niveauverschillen of onregelmatigheden in het oppervlak ontstaan, waardoor de betonvloer niet geschikt is als esthetische eindafwerking. Indien de Aannemer ervoor kiest om staalvezels toe te voegen, kan dit resulteren in een onvlakke vloer doordat vezels bovendrijven. Dit heeft echter geen negatieve invloed op de functionele waterdichtheid van het beton.
Ongeacht de gekozen wapeningstechniek vormt de aangebrachte betonlaag geen perfect gladde of afgewerkte vloer. Eventuele zichtbare netten of vezels, niveauverschillen of lichte onregelmatigheden zijn normaal en verminderen de functionele waterkerende eigenschappen niet. De hoofddoelstelling bij het gieten van beton in deze context is waterdichting en structurele versteviging, niet het creëren van een decoratieve of perfect afgewerkte vloer. Indien de Klant een volledig gladde, waterpas of esthetisch afgewerkte betonvloer wenst, dient dit uitdrukkelijk en schriftelijk als een aanvullende dienst of meerwerk te worden overeengekomen.
3.21 Prijsbepaling, Offerte en Meerwerken
3.21.1 Niet-forfaitaire prijsbepaling
De in de Offerte opgegeven categorieën en hoeveelheden dienen uitsluitend ter bepaling van de tarieven en vormen geen forfaitaire prijs. De uiteindelijke facturatie gebeurt op basis van de daadwerkelijk behandelde oppervlakten en verbruikte materialen.
3.21.2 Opname van te behandelen muren
De te behandelen muren worden opgenomen in de Offerte met aantekeningen en foto’s, zodat zowel de Aannemer als de Klant een duidelijk beeld hebben van de omvang van de Werken.
3.21.3 Wijzigingen tijdens uitvoering & meerwerken
Indien tijdens de uitvoering blijkt dat extra oppervlakken moeten worden behandeld of bijkomende materialen vereist zijn, zal de Aann emer de Klant schriftelijk informeren voordat hij deze extra Werken uitvoert.
3.21.4 Verplichting tot betaling van meerwerken
De Klant is gehouden om de bijkomende kosten te dragen indien de extra Werken noodzakelijk zijn om de vochtbestrijding correct en duurzaam uit te voeren.
Artikel 4: Meerwerk
4.1. Facturatie van Meerwerk
De Aannemer is gerechtigd om meerwerk dat niet in de oorspronkelijke Overeenkomst is opgenomen, in rekening te brengen. Dit omvat alle werkzaamheden en materialen die boven de in de Overeenkomst vastgelegde hoeveelheden en beschrijvingen worden geleverd of uitgevoerd. De Klant erkent dat deze extra kosten verschuldigd zijn indien het meerwerk noodzakelijk is voor de correcte uitvoering van de Werken.
4.2. Omstandigheden waarin Meerwerk kan ontstaan
Meerwerk kan noodzakelijk zijn door:
- Aanvullende verzoeken van de klant;
- Instructies van derden (zoals architecten, onderaannemers of toezichthoudende instanties);
- Wijzigingen in wettelijke of regelgevende voorschriften;
- Onvoorziene omstandigheden die de uitvoering van de overeengekomen Werken beïnvloeden en aanpassing vereisen.
Meerwerk kan zich bijvoorbeeld voordoen in de volgende situaties:
- De noodzaak om extra materialen aan te brengen;
- Het werken met variërende laagdiktes of afwijkende hoogtes;
- Technische aanpassingen die vereist zijn om de kwaliteit van de uitvoering te garanderen, de continuïteit van het project te waarborgen of te voldoen aan wettelijke vereisten.
Dergelijke aanpassingen worden beschouwd als een aanvulling op de oorspronkelijke Overeenkomst en zullen overeenkomstig worden uitgevoerd en gefactureerd.
4.3. Specificatie en Facturatie van Extra Werkzaamheden
Indien tijdens de uitvoering van de Werken blijkt dat:
- Meer dan 1 cm pleisterwerk, gyproc, isolatie of andere materialen moet worden verwijderd,
- Wijzigingen in voorschriften additionele of aangepaste werkzaamheden noodzakelijk maken, dan zal de Aannemer de Klant onmiddellijk en schriftelijk op de hoogte brengen.
De Aannemer zal een gespecificeerde opgave maken van:
- De aard en omvang van de extra werkzaamheden;
- De betrokken oppervlakte die door het meerwerk wordt beïnvloed;
- De verwachte bijkomende kosten.
De Klant dient zijn schriftelijk akkoord te geven voordat de extra werkzaamheden worden uitgevoerd. Indien de Klant niet binnen 48 uur schriftelijk reageert, wordt aangenomen dat hij stilzwijgend instemt met de uitvoering van het meerwerk.
De facturatie van meerwerk gebeurt op basis van:
- Eenheidsprijzen zoals opgenomen in de Offerte;
- Indien geen eenheidsprijs werd voorzien, wordt het werk uitgevoerd in regie aan €64,00 per uur per medewerker (excl. btw), vermeerderd met de kostprijs van de gebruikte materialen.
Artikel 5: Betalingen
5.1. Betaalmethode en -voorwaarden
Alle betalingen geschieden in euro en worden uitgevoerd via bankoverschrijving op rekeningnummer BE29 7340 7440 4564 van de Aannemer. Een betaling wordt geacht te zijn voldaan zodra het bedrag op deze rekening is gecrediteerd.
5.2. Voorschot en betalingsvoorwaarden
5.2.1 Voorschot
- De Aannemer is gerechtigd om de start van de Werken afhankelijk te stellen van de betaling van een voorschot bij de ondertekening van de bestelbon of Offerte.
- Dit voorschot bedraagt 35% van het totale Offertebedrag, of minimaal de waarde van de in de Offerte vermelde materialen.
- Bij betaling van dit voorschot gaat de Klant akkoord met de Algemene Voorwaarden van de Aannemer.
5.2.2 Gefaseerde Betaling
Het resterende bedrag wordt als volgt gefactureerd:
- 40% bij aanvang van de Werken, zodra de Aannemer zijn materialen en personeel ter plaatse heeft en de Werken effectief van start gaan.
- 25% bij oplevering, na afronding van de Werken en goedkeuring door de Klant.
5.2.3 Afwijking
Indien de omstandigheden dit vereisen, kan de Aannemer bij aanvang een hoger bedrag dan 40% factureren. Dit kan het geval zijn indien duurdere materialen vooraf moeten worden besteld, of als de omvang van de Werken dit verantwoordt.
5.3. Betalingstermijn en stilzwijgende aanvaarding factuur
- Facturen dienen binnen 7 kalenderdagen na de factuurdatum te worden betaald.
- Indien de Klant een factuur niet binnen deze termijn schriftelijk protesteert, wordt deze als definitief aanvaard beschouwd.
5.4 Niet-betaling door consumenten
- Eerste herinnering: Indien de betaling niet op de vervaldatum ontvangen is, wordt een kosteloze betalingsherinnering verstuurd.
- Tweede herinnering (na 14 dagen): Indien de Klant na 14 dagen nog steeds niet betaald heeft, worden verwijlintresten en een forfaitaire
schadevergoeding aangerekend volgens de wettelijke tarieven in het WER:
-
- €20 bij een openstaand saldo tot en met €150.
- €30 + 10% van het openstaand bedrag boven €150, bij facturen tussen €150 en €500.
- €65 + 5% van het openstaand bedrag boven €500 (met een maximum van €2000).
5.5 Niet-betaling door ondernemingen
Indien de Klant een onderneming is en de factuur niet tijdig betaalt:
5.5.1 Verwijlintresten
- Vanaf de vervaldag is de Klant van rechtswege en zonder ingebrekestelling verwijlintresten verschuldigd.
- Deze worden berekend volgens de wettelijke rentevoet zoals bepaald in de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties.
5.5.2 Forfaitaire schadevergoeding
- De Klant is eveneens een schadevergoeding van 10% van het factuurbedrag verschuldigd, met een minimum van €150.
- Indien de werkelijk geleden schade hoger is dan 10%, behoudt de Aannemer zich het recht voor om deze extra schade aan te tonen en te factureren.
5.5 Niet-betaling door ondernemingen
Indien de Klant een onderneming is en de factuur niet tijdig betaalt:
5.5.1 Verwijlintresten
- Vanaf de vervaldag is de Klant van rechtswege en zonder ingebrekestelling verwijlintresten verschuldigd.
- Deze worden berekend volgens de wettelijke rentevoet zoals bepaald in de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties.
5.5.2 Forfaitaire schadevergoeding
- De Klant is eveneens een schadevergoeding van 10% van het factuurbedrag verschuldigd, met een minimum van €150.
- Indien de werkelijk geleden schade hoger is dan 10%, behoudt de Aannemer zich het recht voor om deze extra schade aan te tonen en te factureren.
5.6 Verplichtingen van de Aannemer bij laattijdige uitvoering
Indien de Aannemer de Werken niet uitvoert binnen een redelijke termijn, is hij gehouden tot een schadevergoeding van 10% van het factuurbedrag.
- Een redelijke uitvoeringstermijn wordt bepaald op basis van:
- De termijn zoals overeengekomen in de Offerte of opdrachtbevestiging.
- Indien geen vaste termijn is vastgelegd, wordt gekeken naar factoren zoals weersomstandigheden, materiaalbeschikbaarheid en onvoorziene omstandigheden.
Indien de klant aantoont dat de geleden schade hoger is dan 10%, kan hij een aanvullende schadevergoeding vorderen, mits bewijs van de werkelijke schade.
5.7. Aanpassing van prijzen bij wijziging wettelijke kosten
Indien wettelijke of reglementaire kosten wijzigen (zoals een wijziging in btw-tarieven, taksen of andere heffingen), zullen de overeengekomen prijzen automatisch worden aangepast conform deze wijzigingen.
Artikel 6: Herroepingsrecht - annulering
6.1 Herroepingsrecht voor consumenten
Voor consumenten die de overeenkomst op afstand (via e-mail, online goedkeuring of telefonisch) hebben afgesloten, geldt een wettelijk herroepingsrecht van 14 dagen vanaf de dag van goedkeuring, conform Boek VI van het Wetboek Economisch Recht (WER).
Indien de klant binnen deze termijn gebruik wil maken van zijn herroepingsrecht, dient hij de aannemer hiervan schriftelijk op de hoogte te stellen. De klant mag dan zonder kosten annuleren, tenzij de werken reeds zijn opgestart.
Uitzondering op het herroepingsrecht:
Het herroepingsrecht vervalt in de volgende gevallen:
- Wanneer de aannemer, op vraag van de klant, een inspectie of consultatie ter plaatse heeft uitgevoerd en op basis daarvan een offerte heeft opgesteld. Dit bezoek wordt beschouwd als een gepersonaliseerde dienst die niet kan worden teruggedraaid. Door akkoord te gaan met de offerte, doet de klant afstand van zijn herroepingsrecht.
- Wanneer de klant expliciet verzoekt om de uitvoering van de werken binnen de herroepingstermijn van 14 dagen. De klant erkent dat hij hierdoor afstand doet van zijn herroepingsrecht zodra de uitvoering is gestart.
Indien de klant toch binnen de 14 dagen annuleert, maar er reeds een inspectie of consultatie heeft plaatsgevonden, wordt een forfaitaire administratieve vergoeding van €235,00 (excl. btw) aangerekend voor de tijd en kosten van deze dienstverlening.
6.2 Annulering door ondernemingen en consumenten na goedkeuring van de offerte
Voor ondernemingen geldt geen herroepingsrecht, en de overeenkomst is bindend zodra de offerte schriftelijk is goedgekeurd. Indien de klant (Consument of Onderneming) de overeenkomst wenst te annuleren na schriftelijke goedkeuring van de offerte, gelden de volgende voorwaarden:
6.2.1 Annulering vóór aanvang van de werken (en zonder bestelde materialen)
- Voor consumenten:
- Een administratieve vergoeding van 10% van het offertebedrag (excl. btw) wordt aangerekend ter dekking van administratie- en planningskosten.
- Voor ondernemingen:
- Een administratieve vergoeding van 15% van het offertebedrag (excl. btw) wordt aangerekend, gezien de impact op de
6.2.2 Annulering na plaatsbezoek, inspectie of consultatie
- Indien er een technische inspectie of consultatie is uitgevoerd, wordt hiervoor een forfaitaire vergoeding van €235,00 (excl. btw) aangerekend.
- Daarnaast wordt een forfaitaire vergoeding van 10% (Consumenten) of 15% (Ondernemingen) van het offertebedrag (excl. btw) aangerekend als compensatie voor administratie- en planningskosten.
6.2.3 Annulering nadat materialen reeds zijn besteld of voorbereidingswerken zijn uitgevoerd
- Voor consumenten:
- Een schadevergoeding van 30% van het offertebedrag (excl. btw), te vermeerderen met de kosten van aangekochte en niet-retourneerbare materialen en reeds gemaakte kosten.
- Voor ondernemingen:
- Een schadevergoeding van 40% van het offertebedrag (excl. btw), te vermeerderen met de kosten van aangekochte en niet-retourneerbare materialen en reeds gemaakte kosten.
6.2.4 Annulering na aanvang van de werken
- De klant is gehouden tot betaling van de reeds uitgevoerde prestaties en een forfaitaire schadevergoeding van 30% (Consumenten) of 40% (Onderneming) over het resterende werk als compensatie voor gederfde winst en werkonderbreking.
Artikel 7: Klachten – Aanvaarding van de Facturen
7.1 Klachten over zichtbare gebreken en gebrekkige uitvoering
De klant is verplicht om de uitgevoerde werken onmiddellijk bij oplevering te controleren op zichtbare gebreken, beschadigingen, onvolledigheden of vergissingen. Indien de klant een klacht heeft over zichtbare gebreken, dient hij deze binnen 5 kalenderdagen na oplevering schriftelijk en gemotiveerd te melden aan de aannemer.
Indien de klant niet binnen deze termijn protesteert, worden de uitgevoerde werken geacht stilzwijgend te zijn aanvaard en kan er geen klacht meer worden ingediend over zichtbare gebreken.
7.2 Wettelijke waarborgen voor verborgen gebreken (Consumenten en Ondernemingen)
Voor consumenten gelden de wettelijke waarborgen voor verborgen gebreken, zoals bepaald in artikelen 1641 tot 1649 van het Burgerlijk Wetboek.
Voor ondernemingen:
- Indien de klant een onderneming is, gelden de regels rond verborgen gebreken zoals contractueel overeengekomen.
- Bij Ondernemingen geldt doorgaans een kortere onderzoeksplicht, en de klant wordt geacht de werken tijdig te controleren.
7.3 Klachten over gebrek aan overeenstemming en verborgen gebreken
Indien de geleverde werken niet overeenstemmen met wat contractueel werd overeengekomen, dient de klant de aannemer hiervan schriftelijk op de hoogte te stellen binnen een redelijke termijn na de vaststelling van het gebrek.
- Voor consumenten:
- Klachten over gebrek aan overeenstemming met de overeenkomst moeten uiterlijk binnen twee maanden vanaf de dag waarop de klant het gebrek heeft vastgesteld, schriftelijk worden gemeld.
- Voor ondernemingen:
- De klant moet elk gebrek binnen een redelijke termijn na de vaststelling schriftelijk melden.
- Voor ondernemingen wordt een meldingstermijn van maximaal één maand na ontdekking als redelijk beschouwd.
- Indien de klacht niet binnen deze termijn wordt ingediend, vervalt het recht om een vordering in te stellen. Droogtijd bij opstijgend vochtbehandeling – Klachten pas na deze periode
- Drogingscontrole – volledig ten laste van de klant
-
Een drogingscontrole wordt altijd uitgevoerd in Opdracht van de Klant en is volledig ten laste van de Klant.
-
De forfaitaire kost voor een drogingscontrole bedraagt €150 excl. btw.
-
7.4 Kelderbekuiping – Specifieke voorwaarden
7.4.1 Uitbloeiingen en droogtijd – Geen aanvaardbare klacht vóór volledige uitdroging
- Bij kelderbekuiping van zowel keldervloeren als keldermuren kunnen er na de behandeling uitbloeiingen optreden.
- Deze uitbloeiingen zijn een normaal proces en vormen geen gebrek.
- Klachten met betrekking tot kelderbekuiping worden pas als geldig aanvaard na de volledige droog- en uithardingstijd van de behandeling.
7.4.2 Verplichte droogtijd vóór enige klacht
- De volledige droogtijd is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de behandelde ruimte en kan enkele maanden duren.
- Gedurende deze periode worden klachten over vochtproblemen niet aanvaard.
- Indien de Klant een controle wenst vóór het verstrijken van deze droogperiode, gebeurt dit uitsluitend in Opdracht van de Klant en volledig op zijn kosten.
7.4.3 Drogingscontrole – volledig ten laste van de Klant
- Een drogingscontrole wordt altijd uitgevoerd in Opdracht van de Klant en is volledig ten laste van de Klant.
-
De forfaitaire kost voor een drogingscontrole bedraagt €150 excl. btw.
Artikel 8: Waarborg & Beperking van Aansprakelijkheid
8.1 Waarborg & Beperking van Aansprakelijkheid
8.1.1 De aannemer biedt na oplevering van de Werken de volgende waarborgen, telkens op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd:
- 30 jaar tegen opstijgend vocht op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd, en dit voor zover het opstijgend vocht dezelfde oorzaak kent als die van het opstijgend vocht waarvoor de overeengekomen Werken werden uitgevoerd. Deze waarborg is enkel van kracht indien het (mondelinge) advies is opgevolgd om de muur volledig te behandelen door middel van injectie, het afkappen van oude pleisterlagen, het plaatsen van een zoutmembraan en een nieuwe afwerkingslaag. Dit moet specifiek worden vermeld in de Overeenkomst. Het enkel injecteren van de muur kan resulteren in zoutuitbloeiingen ter hoogte van het pleisterwerk. De Aannemer kan op geen enkele wijzeaansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgschade aan de afwerkingslaag.
- 10 jaar op de materialen voor cementering op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd.
- 10 jaar voor bekuiping op de waterdichtheid op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd.
- 10 jaar op kelderdrainage op de waterdichtheid op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd.
- 6 maanden op de afwerking op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd.
- 2 jaar op de materialen van elektrische installaties.
8.1 Waarborg & Beperking van Aansprakelijkheid
8.1.1 De aannemer biedt na oplevering van de Werken de volgende waarborgen, telkens op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd:
- 30 jaar tegen opstijgend vocht op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd, en dit voor zover het opstijgend vocht dezelfde oorzaak kent als die van het opstijgend vocht waarvoor de overeengekomen Werken werden uitgevoerd. Deze waarborg is enkel van kracht indien het (mondelinge) advies is opgevolgd om de muur volledig te behandelen door middel van injectie, het afkappen van oude pleisterlagen, het plaatsen van een zoutmembraan en een nieuwe afwerkingslaag. Dit moet specifiek worden vermeld in de Overeenkomst. Het enkel injecteren van de muur kan resulteren in zoutuitbloeiingen ter hoogte van het pleisterwerk. De Aannemer kan op geen enkele wijzeaansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgschade aan de afwerkingslaag.
- 10 jaar op de materialen voor cementering op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd.
- 10 jaar voor bekuiping op de waterdichtheid op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd.
- 10 jaar op kelderdrainage op de waterdichtheid op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd.
- 6 maanden op de afwerking op dezelfde plaats waar de Aannemer de overeengekomen Werken heeft uitgevoerd.
- 2 jaar op de materialen van elektrische installaties.
8.2. In de onderstaande niet-limitatieve gevallen vervallen de waarborgen en/of is de Aannemer niet gehouden aan de Klant en/of derden een schadevergoeding te betalen (waaronder uitdrukkelijk begrepen een vergoeding voor rechtstreekse of onrechtstreekse schade, winstderving, schade aan goederen en/of schade aan personen):
- Nalatigheid van de Klant en/of diens aangestelden.
- Elektrische overspanning, vallen of inbrengen van vreemde voorwerpen, vandalisme.
- Plaatsen die de Aannemer niet kan bereiken door aanwezigheid van leidingen, technische installaties, extreme weersomstandigheden, of afwezigheid van een leidingenplan.
- Aanwezigheid van derden en/of hun goederen en materialen tijdens de uitvoering van de overeengekomen werkzaamheden.
- Uitvoering van de werkzaamheden op onbewaakte plaatsen.
- Muurdoorvoeren of perforaties van de behandelde kelderwanden en/of -vloeren.
- Elke herstelling of onderhoud en iedere aanpassing en/of wijziging door personen die daartoe niet door de Aannemer schriftelijk gemachtigd zijn.
- Alle wijzigingen, ongeacht de aard, die niet vooraf schriftelijk zijn goedgekeurd door de Aannemer, waaronder schilderen, boren, het aanbrengen van bevestigingen, of enige andere ingrepen aan de door de Aannemer uitgevoerde Werken.
8.3. Zettingsschade die geen oorzakelijk verband heeft met de door de Aannemer uitgevoerde behandeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de Aannemer en kan niet worden verhaald op de Aannemer.
8.4. Elke aanpassing of wijziging aan de door de Aannemer uitgevoerde Werken, zoals schilderen, boren, of het aanbrengen van bevestigingen, doet de garantie vervallen. Bekuiping mag op geen enkele manier worden geperforeerd, aangezien dit de garantie ongeldig maakt.
8.5. Bij wanbetaling worden de waarborgen opgeschort.
8.6. De Klant verklaart door de Aannemer volledig te zijn geïnformeerd over de karakteristieken, bediening, gebruiksmogelijkheden en beperkingen van de apparatuur, evenals over de problemen van aanpassing, installatie, integratie en uitbreiding die zich kunnen voordoen.
8.7. De Aannemer kan enkel aansprakelijk worden gesteld voor de plaatsen waar er Werken zijn uitgevoerd. Als de Klant ervoor kiest om niet de volledige kelder te bekuipen, dan is de Aannemer enkel verantwoordelijk voor de uitgevoerde plaatsen.
8.8. Voor goederen geldt het wettelijk recht op twee jaar garantie voor Consumenten.
8.9. Indien de Klant ten onrechte een beroep doet op de garantie, zullen de werkuren aan €64,00 (excl. btw) per uur per medewerker, vermeerderd met de gemaakte verplaatsingskosten gefactureerd worden.
8.10. Bij aanvraag tot garantie dient de Klant het interventiedossier in te vullen en te ondertekenen. De uurkosten van een technieker voor het bekijken van de werkzaamheden en het eventueel onder garantie oplossen van het probleem worden in eerste instantie aan de Klant aangerekend. Indien blijkt dat de claim gegrond is, kan de Aannemer deze kosten kwijtschelden of terugbetalen.
8.11. Er kan enkel beroep worden gedaan op garantie bij aantonen via e-mail van de factuur en het plan van de uitgevoerde Werken. Hierna wordt het interventiedossier opgestuurd naar de Klant, dat door de Klant dient te worden ondertekend en teruggestuurd naar de Aannemer.
8.12. De Aannemer is niet verantwoordelijk voor eventuele nevenschade door trillingen die ontstaan bij het afkappen tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden.
8.13. Indien de Klant wijzigingen aanbrengt aan de door de Aannemer uitgevoerde Werken, worden de waarborgen opgeschort.
8.14. Indien de Aannemer bepaalde plaatsen niet kan behandelen door de aanwezigheid van leidingen, verwarming, muurdoorvoeren, enz., worden de waarborgen op die plaatsen opgeschort.
8.15. De Aannemer is niet verantwoordelijk voor lekkage door muurdoorvoeren.
8.16. Bij vochtproblematiek of insijpelend water na de uitvoering van de werkzaamheden is de Aannemer op geen enkele manier aansprakelijk voor materiële en/of nevenschade die voortvloeit uit de vochtproblematiek of het insijpelende water.
Artikel 9: Oplevering
9.1 Definitieve oplevering van de werken
9.1.1 Ondertekening van de technische tekening
De oplevering van de Werken gebeurt bij de afwerking van de laatste werkzaamheden en wordt bevestigd door de ondertekening van de technische tekening of ander specifiek opleveringsdocument door beide partijen.
9.1.2 Stilzwijgende aanvaarding
- Indien de Klant het opleveringsdocument niet ondertekent, maar de uitgevoerde Werken in gebruik neemt of nalaat om binnen 5 kalenderdagen schriftelijk opmerkingen te maken, wordt dit beschouwd als stilzwijgende aanvaarding van de Werken.
- Deze aanvaarding geldt ook indien de Klant na afronding van de Werken laattijdig of niet reageert op de door de Aannemer verstuurde opleveringsrapportage.
9.1.3 Betaling van de eindfactuur
De betaling van de (laatste) factuur geldt als definitieve en onherroepelijke aanvaarding van de uitgevoerde Werken, behoudens verborgen gebreken zoals beschreven in Artikel 7.
9.1.4 Kleine herstellingen of afwerkingen
Eventuele kleine herstellingen of afwerkingen die geen invloed hebben op de bruikbaarheid, waterdichtheid of kwaliteit van de Werken, vormen geen grond voor weigering van de oplevering. Zulke kleine zaken worden in onderling overleg binnen een redelijke termijn opgelost.
9.2 Controle van de Werken bij Oplevering
9.2.1 Controleomstandigheden
De Klant controleert de uitgevoerde Werken onder normale omstandigheden en volgens de regels der kunst die gelden voor vochtbestrijding of de afgesproken behandeling. Indien specifieke lichtinval, testmethodes of meetapparatuur vereist zijn om bepaalde resultaten (zoals droogtestatus) te evalueren, dient dit vooraf schriftelijk afgesproken te zijn.
9.2.2 Beoordeling op functionaliteit
Omdat de focus van vochtbestrijding op functionele waterdichtheid en stabiliteit ligt, wordt de controle primair gericht op waterkerende en vochtwerende aspecten. Eventuele esthetische imperfecties (zoals lichte onregelmatigheden in cementering of bekuiping) zijn geen reden tot weigering van oplevering, tenzij schriftelijk anders overeengekomen (zie ook Artikel 8 voor uitsluitingen).
9.2.3 Geen scherende verlichting
Indien de Klant later scherende of indirecte verlichting installeert (bv. LED-strips) en hierdoor onvolkomenheden zichtbaar worden die bij normaal dag- of werklicht niet waarneembaar waren, kan de Aannemer daarvoor niet aansprakelijk worden gesteld (zie ook Artikel 8 – Waarborg & Beperking van Aansprakelijkheid).
9.3 Verantwoordelijkheid van de Klant
9.3.1 Specifieke eisen of toleranties
- De Klant is verantwoordelijk voor het tijdig informeren van de Aannemer over specifieke eisen of toleranties die afwijken van de standaarduitvoeringsnormen voor vochtbestrijding (zoals extra gladheid, naadloosheid, afwerking tot op zekere esthetische graad).
- Het niet vermelden hiervan vóór de start van de Werken kan geen grond zijn voor weigering of klacht na oplevering.
9.3.2 Naleving technische aanbevelingen
- De Klant dient zich te houden aan de door de Aannemer opgegeven technische aanbevelingen, zoals correcte ventilatie, respecteren van droogtijden en onderhoud van de behandelde oppervlaktes.
- Indien de Klant hierin tekortschiet, kan de Aannemer niet aansprakelijk worden gehouden voor eventuele gevolgen (zie ook Artikel 8).
9.3.3 Opschorting bij onvoorziene obstakels
- Indien bij de oplevering (of eraan voorafgaand) blijkt dat de Klant vergeten is een obstakel te melden, kan de Aannemer de definitieve oplevering opschorten tot de Klant dit oplost.
- Extra kosten die hierdoor ontstaan vallen onder Artikel 5 (Betalingen) of Artikel 3 (Uitvoering) over vertraging en meerwerken.
9.4 Specifieke Vereisten en Beperkingen bij Oplevering
9.4.1 Vocht- en structurele problemen
- Vocht- of structurele problemen (zoals barsten in de ondergrond) die zich na de oplevering manifesteren, vallen in beginsel niet onder de verantwoordelijkheid van de Aannemer, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen of indien er sprake is van verborgen gebreken (zie Artikel 7). Indien de Aannemer bij oplevering aangeeft dat er resterende vochtigheid in de muur aanwezig is of dat er een bepaalde droogtijd moet worden gerespecteerd, kan de Klant geen geldig beroep meer doen op resterende vochtproblemen wanneer die droogtermijn nog niet (of pas gedeeltelijk) is verstreken. Indien de opgegeven droogtermijn ruimschoots is overschreden zonder dat er verbetering optreedt, dient de Klant de Aannemer hierover schriftelijk te informeren, Overeenkomstig de klachtenprocedure van Artikel 7.3.
9.4.2 Onderhouds- en garantiebepalingen
- De Klant dient zich te houden aan de opgegeven onderhoudsvoorschriften (zoals geen direct boren in bekuiping, ventilatie van de ruimte, enz.).
- Schade door foutief onderhoud, nalatigheid of weersinvloeden die niet door de Aannemer konden worden voorspeld, valt niet onder garantie (zie Artikel 8).
9.4.3 Eventuele verdere esthetische afwerking
- Indien de Klant wenst dat de uitgevoerde vochtbehandeling ook esthetisch tot een zekere afwerkingsgraad gebracht wordt (bv. volledig glad), moet dit op voorhand gespecificeerd zijn in de offerte.
- Na de standaard functionele uitvoering en oplevering kan de Klant niet eisen dat bijkomende esthetische correcties kosteloos worden uitgevoerd.
Artikel 10: Gebruik van foto- en videomateriaal voor commerciële doeleinden
10. Vernast kan foto- en videomateriaal van gerealiseerde projecten gebruiken voor commerciële doeleinden. Hiertoe vraagt Vernast aan de Klant expliciet toestemming om dit materiaal te gebruiken.
Artikel 11: Verzaking
11.1. Het feit dat een partij niet of slechts gedeeltelijk gebruikmaakt van de rechten die haar door deze algemene voorwaarden worden toegekend, kan door de andere partij niet worden ingeroepen als zijnde een verzaking van de rechten zoals ingesteld in deze algemene voorwaarden.
Artikel 12: Nietigheidsclausule
12.1 De nietigheid van een van de artikelen van deze overeenkomst of een deel daarvan tast de geldigheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst niet aan, noch van de overeenkomst in haar geheel. Hun afdwingbaarheid blijft onverminderd van kracht voor zover wettelijk toegestaan.
12.2 In geval van nietigheid, ongeldigheid en/of niet-afdwingbaarheid van enige bepaling van de overeenkomst zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde deze te vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.
Artikel 13: Toepasselijk recht en rechterlijke bevoegdheid
13.1 De Overeenkomst wordt beheerst en geïnterpreteerd volgens het Belgische recht.
13.2 Wanneer de Klant geen Consument is, zullen enkel de rechtbanken van de zetel van de Aannemer bevoegd zijn.